Guadeloupe: Ostrov krásných vod

Ubytování

Přidal david-ruzicka, dne 8. 12. 2019,  0x

Guadeloupe: Ostrov krásných vod

Příboj je tu měkký jako jazyk malého štěněte a každá vlna, která vás olízne, by si zasloužila, abyste se s ní pomazlili. Stejně jako se slůvkem Guadeloupe, což je název, který dal ostrovu jeho objevitel Kryštof Kolumbus. Ale ani původní název by vás nezklamal. Zněl Karukera, což znamená Ostrov krásných vod. 

Ponechme historii historií – koho z turistů, toužících po zapomnění každodenní pracovní rutiny, zajímá? Podstatnější je, že ač tento ostrov patří Francii, tak jako Martinik, Réunion a francouzská Guayana, od kontinentální Evropy ho dělí sedm tisíc kilometrů. Všechny je s Francií pojí zpěvavý jazyk okořeněný kreolskými výrazy a pravidelné letecké spojení s Air France. A také na první pohled viditelná skutečnost, že požívají výhody evropské samosprávy a netouží po samostatnosti.

Téměř schengenský ráj

Pro člověka, který už někdy navštívil dnes módní Kubu nebo Jamajku, je pobyt na Guadeloupe a přilehlých ostrůvcích pohlazením po duši. Na cestu tam nepotřebuje vízum ani pas, stačí občanka. Na místě samotném se nemusí o ničem dohadovat, vše má svoje – našinci srozumitelná pravidla. Počínaje značením silnic v délce 1975 km, na kterých se jezdí vpravo, přes menu v restauraci uvedené s konečnou cenou, až po bufetovou snídani v hotelu, která je vyšperkovaná exotickým ovocem. Elektřina spolehlivě proudí ve 120 V a přístroje nevyžadují převaděče ani jiné zástrčky. Turistické služby fungují na jedničku, co si objednáte, to dostanete.

Nelze se tak zbavit dojmu, že jste kdesi na předměstí jihofrancouzského velkoměsta, což napohled potvrzují i okolní zacpané silnice. Řidiči na sebe však netroubí ani si neprocvičují zásobu nadávek. Karibský temperament si schovávají na jindy. Třeba na jídelní orgie umocněné šálkem punče, jehož většinu tvoří třtinový rum. Případně na zuk. Jde o tanec s prvky lambády s natolik erotickými předklony a záklony, že to Evropanky většinou nevydýchají…

Dotyk motýlích křídel

Motýlí tvar Guadeloupe se skládá ze dvou částí. Západní křídlo má plochu 950 km2 a nazývá se Basse-Terre (Dolní země). Vzniklo sopečnou činností a dominuje mu vulkán La Soufriére ve výšce 1464 metrů nad mořem. Okolní zelenou plochu pralesa a 20 ha přírodního parku prořezávají jen občasné vodopády. Žádný z turistů by si neměl nechat ujít zastávku u padající vody do stometrové hlubiny v Cascade aux Écrevisses či trochu vzrušení při přechodu houpajícího se mostu přes řeku Bas-Davis.

Východní křídlo Guadeloupe označované jako Grande-Terre (Velká země) s plochou 560 km2 je naopak ploché jako deska stolu, neboť ho tvoří vápencový podklad, do kterého vlny vykousaly zátoky připomínající z lodě středověké hradby. Tuto část ostrova pokrývají plantáže banánů a ananasů. Právě odtud prý putoval tento šťavnatý plod poprvé do středověké Evropy.

Plážová idyla

Než se vydáte na průzkum ostrova, který se nejlépe provádí s autem z půjčovny, je třeba si odpočinout. Lákají k tomu desítky pláží. Záleží jen na vaší volbě, kde na ručníku či v lehátku zakotvíte. Objevování může začít třeba u městečka pojmenovaném po svaté Anně, které nabízí takzvané městské pláže. Na východ od něj se rozvaluje karibská kráska – Bois Jolan – se sluncem vyběleným pískem a tyrkysově modrou vodou. Před vlnami příboje ji chrání útes daleko v moři. Svěšené listy palem se pohupují ve větru a nabízejí příjemný úkryt před pražícím karibským sluncem.

Městečko Saint Francois ve východní části Guadeloupe pro změnu charakterizuje minimálně pětihvězdičkový luxus – našli byste tam kasino, golfové hřiště i marínu s milionářskými jachtami a katamarány. Některé z nich pravidelně vyplouvají k 10 km dlouhému ostrůvku La Désidare s obřími kaktusy a nezměřitelným množstvím pohody a klidu.

Přes hledáček fotoaparátu

Většinu obyvatelstva tvoří tmavě zbarvení mulati, kteří si plnými doušky užívají všeho, co jim příroda naděluje. Na rozdíl od jiných karibských ostrovů si turistů nevšímají, doslova je ignorují. Tedy pokud jim nenabízejí nějakou službu, nebo je nezačnou fotografovat. To nesnášejí! Přesvědčíte se o tom už v Pointe-á-Pitre, který je tepajícím srdcem ostrova.

Babky kořenářky, oblečené do barevných šatů nazývaných karo, nabízejí bylinky všech druhů, barev a tvarů. Dřevěné pultíky se prohýbají také pod nákladem zeleniny, exotického ovoce a květin. Ale stačí zvednout objektiv fotoaparátu a ozve se takový křik doprovázený máváním rukou, že k ústupu zavelí i sebe zanícenější reportér. Jedinou možností je nakoupit co možná nejvíce věcí a pak požádat o povolení k snímku.

Kreolská nouble cuisine

Průměrné sedmadvacetistupňové teplo si podá vnitřní klimatizace a chvíli se budete cítit skoro jako doma, než ochutnáte porci pikantní omáčky připravené na každičkém stole. Olejový roztok ukrývá papričky ostřejší než žiletky, které dokáží přebít i unikátní chuť místní kuchyně. Jejím základem je koření colombo – jakási směs koření na bázi kari a samozřejmě suroviny většinou z moře. Je s ním pokrevně spojený i předkrm accrass, byť na to nevypadá. Jde o smažené noky ze sušených ryb či rozemletých krabů, které chutnají zvláště v kombinaci se sorbetem z kokosového mléka. A právě tyhle unikátní mixy chutí jsou na ostrově Guadeloupe nejzajímavější a budete na ně vzpomínat dlouho potom, až vyblednete a proměníte se zase v typicky bílého Středoevropana.




Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.